There was an error in this gadget

Saturday, May 29, 2010

Masjid Ubudiah @ Kuala Kangsar

Program jalan-jalan keliling Malaysia diteruskan lagi....Dengan destinasi kali ini ialah Kuala Kangsar. Sebut pasal Kuala Kangsar, mmg Masjid Ubudiah merupakan tarikan utama disini. Aku sempat singgah kat masjid ini untuk menunaikan solat zohor. Dan aku terpegun ketika pertama kali melihat masjid ini...Subhanallah, cantik sangat...
Disini aku ceritakan serba sedikit pasal Masjid Ubudiah.
Masjid Ubudiah ialah sebuah masjid yang dianggap salah satu masjid terindah di Malaysia. Masjid ini juga dikenali sebagai Masjid Diraja dan menjadi mercu tanda bagi negeri Perak dan sebagai ikon masjid bersejarah tercantik negara. Pengasas Masjid Ubudiah ini ialah Sultan Perak iaitu Sultan Idris Murshidul Adzam Shah I, Sultan Perak ke-28. Pada mulanya, masjid ini merupakan masjid nazar. Ini kerana Sultan Idris berhasrat untuk membayar nazar sekiranya kesihatan baginda pulih. Setelah baginda telah pulih dari penyakitnya, baginda telah bernazar untuk membina sebuah masjid di Bukit Chandan. Masjid ini terletak di Bukit Chandan, Kuala Kangsar. Ia juga berhampiran dengan Istana Iskandariah. Enuff said...enjoy the pics...









Thursday, May 6, 2010

Poor man studio...by Luminous Fotografix

Sejak ada kamera lagi aku dah bercita2 nk ada studio sendiri...wah, besar sungguh cita2ku ini...tp apakan daya,aku bukanlah org yg berduit sgt...Syukur dengan apa yang ada. Rezeki semua adalah kurniaan Allah Maha Esa. Tiada tuhan selainNya. Berbekalkan softbox pinjam daripada saudara Din210 dan aku punya set payung yang berjenama Cap Ayam, aku pon saje2 la try test studio setup kat bilik aku yang kecik dan bersepah tu...Maklumlah, bilik org bujang mmg camtu...

Siap je pasang aku pon x sabar2 la nk test..nak gak tengok output dia camne..aku tekan shutter tapi hampeh, haram x kuar flash pon...Opsss, lupa la plak aku hanya menggunakan F42 (lain la aklau ada F58 a.k.a Cobra)..so kena la sync dlu kat camera A700 aku ni. After synchronize with my cam, i've tried again and the result is AWESOME..tu baru skali tekan shutter aku dah totally poisoned with this 'THING'. I wish i didn't borrow it at the first place. ROFL..

And create a few pics...below is the result...
(Note that, I've also used YongNuo wireless flash trigger for the shots..)